Engelske settere er trivelige og glade hunder. De er gjerne rolige i hus og særdeles lykkelige når de får gjøre det de er skapt til, nemlig å jakte. En ES kan bli din beste turkompis både på løpe- og sykkeltur og de er flotte familiehunder. Men de er og blir jakthunder med sterke nedarvede instinkter for fuglejakt, og med en enorm løpskapasitet i terrenget. En god fuglehund kommer ikke fiks ferdig, vær forberedt på mange treningstimer. Kravene vi stiller til jakthunden er til dels motstridende i forhold til instinktene deres. Vi ønsker en hund som jakter sammen med, og for oss. Man snakker gjerne om reviering som innebærer at hunden kryssøker mot vinden, foran oss i terrenget. Vi ønsker at hunden skal ta stand. ES er en stående fuglehund og det er sjelden stand egenskapene ikke er på plass hos rasen. Vi vil at hunden skal reise fugl på vår kommando, altså løpe frem mot fuglen og få den på vingene, slik at vi kan felle fuglen. Samtidig vil vi ha en hund som er rolig i oppflukt og skudd, forkortet til RIOS. RIOS er viktig for å få en så trygg og sikker skytesituasjon som mulig. Er hunden i veien og på vill jakt etter rypa, er det uaktuelt å løsne skudd. Når fuglen er felt trenger vi innimellom hjelp av hunden til å finne viltet, vi trenger en stødig apportør slik at vi ikke risikerer at skadeskutt vilt blir liggende og pines.
Alle disse elementene må det trenes på, i varierende grad og mengde hos den enkelte, før man har en god jakthund. Selv om vi som allerede har en engelsk setter selvfølgelig synes det er den beste rasen, spør vi igjen, er det en jakthund du vil ha?
Hvis svaret er ja, er det i hovedsak to salgskanaler for å skaffe seg en engelsk setter, den ene er Finn.no, den andre er NESKs valpeliste. Valpelisten finner man som egen fane i NESK basen på nesk.no (Se forklaring på elementer fra NESK-basen lenger ned).
På valpelisten finnes en oversikt over kull som er født i løpet av de siste tre månedene, eller kull som vil bli født i løpet av de kommende ukene.
Rødt symbol under premie indikerer utstillingsresultat og blått symbol indikerer premie på jaktprøve. HDi står for HD indeks. 100 er gjennomsnitt for rasen og optimalt sett pares ikke to individer som til sammen har lavere enn 200 HDi.
Klikker man på plusstegnet til venstre eller på fanen utvid alle vil man få opp kontaktinformasjon på både tispe- og hannhundeier.
Klikker man for eksempel på tispa vil denne hundens side i NESK-basen komme opp. (Se forklaring på elementer fra NESK-basen lenger ned).
Hva bør du tenke på når du skal velge valp?
- Ikke bry deg om farge. Hundens farge bør ikke påvirke valg av hund.
- Det er liten forskjell i gemytt og bruksegenskaper mellom kjønnene i vår rase. Hannhundene er jevnere i psyken og humøret, tispene kan variere mer på grunn av løpetid og mulig innbilt drektighet. Det er en myte at tispene er mer trofaste og enklere å ha med å gjøre.
- Ta kontakt med oppdretter (eier av tispa) for å forhøre deg om evt. ledig valp. Man setter seg gjerne på en såkalt valpeliste i påvente av at valpene blir født, og oppdretter vet antall og kjønn. Det kan være lurt å snakke med mer enn en oppdretter, men gi i så fall beskjed om at du står på liste på flere kull.
- Spør oppdretter om helsestatus på begge foreldredyrene f.eks. allergi, lavt stoffskifte, spondylose og OCD (bruskløsning). Spør også om gemytt slik som tendens til bjeffing, urolig eller rolig inne, trygghet i omgang med andre hunder, jaktlige egenskaper, matlyst. Med jaktlige egenskaper tenker vi blant annet på kontakt med fører i ulike biotoper som skog og fjell, og på jagelyst og reisegenskaper.
Spør også oppdretter om det planlegges oppfølging av valpekjøperne? I så fall på hvilken måte.
De fleste oppdrettere av ES vil helst selge hunder til jegere og gjerne også prøvedeltagere. For en oppdretter er det viktig å få dokumentert hundens egenskaper på jaktprøver og eksteriør på utstilling. Dette gir en indikator for avlen deres.
Forklaring på ulike begreper i NESK basen.
Stamtavle, her finner man en hunds foreldre, besteforeldre og oldeforeldre og kan klikke seg inn på hver og en av dem også.
Avkom, her listes avkom hunden har opp
Søsken, her listes søsken opp
Samme far, her finner man eventuelle halvsøsken
Apportprøve – her finner man oversikt over resultater fra eventuelle starter på apportprøver. Det deles ut 1, 2 og 3 premie, eller 0 premie som betyr at hunden ikke oppnådde premiering.
Jaktprøve – Her er resultatene fra prøvestarter en hund har. Det deles ut 1, 2 og 3 premie, eller 0 premie som betyr at hunden ikke oppnådde premiering. I VK-klassen kan det deles ut opptil 6 premier.
Utstilling – Her er resultater fra utstilling, Exc /excellent er best, så følger, VG / very good,
G /good, Sufficient, O premie og KIP som betyr at hunden ikke kan bedømmes denne dagen, f.eks. hvis den halter.
HD avlesning – her ser man HD status på hunden kategorisert med bokstaver. A og B regnes som HD fri.
Under fanen helseoversikt kan man se status på PRA og CL som er de to gentestene som ES’er tar så fremt de ikke er genetisk fri. Det vil si at både mor og far er fri for CL og PRA. Man kan ikke pare to bærere av PRA eller CL, da vil det kunne forekomme valper som er affiserte og som utvikler sykdom. Sentralregistrerte gentester betyr at statusen er registrert via NKK.
Andre sykdommer ligger det ofte mindre informasjon om fordi vi her er avhengig av at eier melder inn sykdom dokumentert med veterinærattest.
Under egenprestasjon finner man blant annet viltfinnerindeks, tomstandprosent og andre parametre som bedømmes på jaktprøver.